Trykk "Enter" for å hoppe til innhold

Slik rangerer vi whisky

I hver episode lukter, smaker og rangerer vi en eller flere drammer. For å lage et fornuftig og ukomplisert sammenligningsgrunnlag over tid så har vi valgt vekk alternativer med 100 poeng og forskjellige begrunnelser og beregningsgrunnlag. Vi rangerer på en skala fra 0 til 10 med mulighet for å gi halve poeng med disse definisjonene.

10 «Legendarisk»
9 «Genial»
8 «Klassisk»
7 «God»
6 «Brukbar»
5 «Middelmådig»
4 «Uinteressant»
3 «Dårlig»
2 «Svært dårlig»
1 «Elendig»
0 «Katastrofal»

Utfyllende beskrivelser av hver karakter:

10 «Legendarisk»
Dette er en whisky som vil havne i historiebøkene. Denne vil du fortelle dine barnebarn om, og minnes med vemod. Du får aldri smake noe slikt igjen, om du først har vært så heldig å oppleve den én gang. Dette er ditt livs dram, og alle dine whiskyinnkjøp vil være forsøk på å gjenfinne noe like godt som denne.

9 «Genial»
Denne whiskyen husker du i lang tid som noe av det beste du har smakt. Denne er en sjeldenhet som du i årevis sammenligner med nesten alle andre whiskyer du smaker. Denne står på destillerimanagerens egen CV som et høydepunkt i karrieren.

8 «Klassisk«
Når du i en samtale om whisky nevner at du har smakt denne, er det flere kjennere som nikker anerkjennende. Denne er en klassiker som er en dårlig bevart hemmelighet. Er den fremdeles mulig å få kjøpt, er dette en gjenganger på handlelisten.

7 «God»
En god whisky til både hverdag og fest. Ikke det beste du har smakt, men absolutt et godt produkt, og et du gjerne anbefaler til kjente som spør deg om råd. For ikke-kjennere fremstår dette som ædel vare av ypperste sort, men du vet selvsagt bedre, selv om du gjerne har en flaske eller to i skapet selv.

6 «Brukbar»
Godkjent vare, men ikke noe du vanligvis kjøper. En grei hverdagswhisky. Dette er en dram du gjerne tilbyr gjester som liker whisky, men som ikke er entusiaster. Godt håndtverk, men ganske standard vare.

5 «Middelmådig»
En grei dram som ikke utfordrer deg på noe vis, men som heller ikke trenger å unngås dersom ikke annen whisky er å få. Du drikker denne og sier takk, men vurderer en øl i stedet for et glass nr 2.

4 «Uinteressant»
En kjedelig whisky som like gjerne kunne vært noe annet. Dette ville du aldri i verden kjøpt selv, og om du så gjorde, var det et bomkjøp. Ingen som liker whisky kjøper denne to ganger.

3 «Dårlig»
Denne er ikke bare kjedelig, men aktivt dårlig. Her er det unoter i lukt, smak, finish eller balanse som trekker helheten ned. Du tar heller et glass vann enn et glass til av denne. Smaker best blandet med noe som skjuler smaken. En potensiell glipp fra destilleriets side, eller i beste fall noe for svært spesielt interesserte.

2 «Svært dårlig»
Her er unotene i smak og lukt mange og fremtredende. En whisky det overhodet ikke er verdt å bruke lever på. Et destilleri som har sluppet denne på markedet bør skjerpe seg, eller er desperate etter økt inntjening.

1 «Elendig»
Denne er kritisk dårlig og blir bare innkjøpt for å skremme whiskyentusiaster med. At denne kalles whisky er en fornærmelse mot Skottland, og destilleriet burde skamme seg for å ha sluppet noe slikt på markedet. Denne er ikke for spesielt interesserte, engang. Du bør ikke innrømme offentlig at du har brukt penger på denne.

0 «Katastrofal»
En legendarisk dårlig whisky som er så ful at man mistenker sabotasje. Denne bør henges ut til skrekk og advarsel, og snarest trekkes fra alle utsalg. En sterk kandidat til destruksjon, og som du bare beholder fordi du har noen gamle malingspensler som trenger vask. Destilleriet bør legges ned snarest mulig.