Press "Enter" to skip to content

Slik rangerer vi whisky

I hver episode lukter, smaker og rangerer vi en eller flere drammer. For å lage et fornuftig og ukomplisert sammenligningsgrunnlag over tid så har vi valgt vekk alternativer med 100 poeng og forskjellige begrunnelser og beregningsgrunnlag. Vi rangerer på en skala fra 0 til 10 med mulighet for å gi halve poeng med disse definisjonene.

10 «Legendarisk!»
9,5 «Fantastisk»
9 «Genial»
8,5 «Dritgod»
8«Klassisk»
7,5 «Utmerket»
7 «God»
6,5 «Kurant»
6 «Brukbar»
5,5 «Grei»
5 «Middelmådig»
4,5 «Kjedelig»
4 «Uinteressant»
3,5 «Kjip»
3 «Dårlig»
2,5 «Uggen»
2 «Svært dårlig»
1,5 «Fæl»
1 «Elendig»
0,5 «Fryktelig»
0 «Katastrofal»

Utfyllende beskrivelser av hver karakter

10 «Legendarisk!»
Dette er en whisky som vil havne i historiebøkene. Denne vil du fortelle dine barnebarn om, og minnes med vemod. Du får aldri smake noe slikt igjen, om du først har vært så heldig å oppleve den én gang. Dette er ditt livs dram, og alle dine whiskyinnkjøp vil være forsøk på å gjenfinne noe like godt som denne.

9,5 «Fantastisk»
En whisky som er farlig nær perfekt. Det er langt mellom drammene av denne kvaliteten, og har du en flaske av denne vil du verdsette den så lenge du er ved dine fulle fem. Dette er flasken du helst vil vri for å få ut siste dråpe.

9 «Genial»
Denne whiskyen husker du i lang tid som noe av det beste du har smakt. Denne er en sjeldenhet som du i årevis sammenligner med nesten alle andre whiskyer du smaker. Denne står på destillerimanegerens egen CV som et høydepunkt i karrieren.

8,5 «Dritgod»
Åhåy! Dette var saker! Et klart høydepunkt som skiller seg ut fra mengden i nesten enhver smaking.

8 «Klassisk«
Når du i en samtale om whisky nevner at du har smakt denne, er det flere kjennere som nikker anerkjennende. Denne er en klassiker som er en dårlig bevart hemmelighet. Er den fremdeles mulig å få kjøpt, er dette en gjenganger på handlelisten.

7,5 «Utmerket»
Denne whiskyen er fin-fine saker og en mulig favoritt. Ikke genial, men en whisky du kommer tilbake til med ujevne mellomrom. Dette er en slik whisky du kanskje har en ekstra flaske av på lur bakerst i skapet.

7 «God»
En god whisky til både hverdag og fest. Ikke det beste du har smakt, men absolutt et godt produkt, og et du gjerne anbefaler til kjente som spør deg om råd. For ikke-kjennere fremstår dette som ædel vare av ypperste sort, men du vet selvsagt bedre, selv om du gjerne har en flaske eller to i skapet selv.

6,5 «Kurant»
En helt OK whisky, men som ikke gjør så mye av seg på ene eller andre måten. Du takker sjelden nei til et glass av denne. Den er ikke en stor opplevelse i seg selv, men kan absolutt være interessant nok til et kjøp i ny og ne.

6 «Brukbar»
Godkjent vare, men ikke noe du vanligvis kjøper. En grei hverdagswhisky. Dette er en dram du gjerne tilbyr gjester som liker whisky, men som ikke er entusiaster. Godt håndtverk, men ganske standard vare.

5,5 «Grei»
Ikke spesielt spennende, men god nok til at det er en slags drikkeglede involvert. Kanskje ikke noe du ville kjøpt en gang til, men artig å ha smakt sakene. Får du ikke noe mer spennende enn denne, kan du leve med det til du kommer deg hjem til ditt eget barskap.

5 «Middelmådig»
En grei dram som ikke utfordrer deg på noe vis, men som heller ikke trenger å unngås dersom ikke annen whisky er å få. Du drikker denne og sier takk, men vurderer en øl i stedet for et glass nr 2.

4,5 «Kjedelig»
Dette er en døll whisky som må betraktes som en bommert. Den er såpass langt unna god at pengene burde vært brukt på annen vare. Dette er den flasken som står åpnet i skapet ditt i årevis og som aldri blir drukket opp eller helt i dass.

4 «Uinteressant»
En kjedelig whisky som like gjerne kunne vært noe annet. Dette ville du aldri i verden kjøpt selv, og om du så gjorde, var det et bomkjøp. Ingen som liker whisky kjøper denne to ganger.

3,5 «Kjip»
Auda, denna har døm itte vøri heldi med!

3 «Dårlig»
Denne er ikke bare kjedelig, men aktivt dårlig. Her er det unoter i lukt, smak, finish eller balanse som trekker helheten ned. Du tar heller et glass vann enn et glass til av denne. Smaker best blandet med noe som skjuler smaken. En potensiell glipp fra destilleriets side, eller i beste fall noe for svært spesielt interesserte.

2,5 «Uggen»
Her er det noe galt som ikke er riktig, sånn foruten at man kanskje har brukt penger på dette skvipet. Her er det ikke bare en og annen unote i smak, lukt, finish og balanse, men flere. Her har det enten skjedd noe galt i flasken, eller i hodet på destillerimanageren.

2 «Svært dårlig»
Her er unotene i smak og lukt mange og fremtredende. En whisky det overhodet ikke er verdt å bruke lever på. Et destilleri som har sluppet denne på markedet bør skjerpe seg, eller er desperate etter økt inntjening.

1,5 «Fæl»
Denne er så innful at brekningsfornemmelsene ikke er langt unna. Inntas kun for ren sjokkverdi, og bare med kvalifisert helsepersonell til stede. Har du betalt for denne, har du blitt utsatt for svindel og bedrag av ypperste sort.

1 «Elendig»
Denne er kritisk dårlig og blir bare innkjøpt for å skremme whiskyentusiaster med. At denne kalles whisky er en fornærmelse mot Skottland, og destilleriet burde skamme seg for å ha sluppet noe slikt på markedet. Denne er ikke for spesielt interesserte, engang. Du bør ikke innrømme offentlig at du har brukt penger på denne.

0,5 «Fryktelig»
Dette kan umulig være tiltenkt mennesker, og drikker man dette frivillig har man større problemer med alkohol enn en whiskydrikker strengt tatt bør ha. Denne kan skremme hvem som helst til et liv i edruelighet.

0 «Katastrofal»
En legendarisk dårlig whisky som er så ful at man mistenker sabotasje. Denne bør henges ut til skrekk og advarsel, og snarest trekkes fra alle utsalg. En sterk kandidat til destruksjon, og som du bare beholder fordi du har noen gamle malingspensler som trenger vask. Destilleriet bør legges ned snarest mulig.